Cultuur verklaart niet alles

Door Janine Janssen, politie Haaglanden, 21 oktober 2009 11:41 uur1 Waardering:

Cultuur verklaart niet alles Op 13 oktober 2009 is bekend gemaakt dat Jan Dirk de Jong de publicatieprijs van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) heeft gewonnen voor zijn boek Kapot Moeilijk. Een etnografisch onderzoek naar opvallend delinquent groepsgedrag van ‘Marokkaanse’ jongens.

In dit interessante boek stelt de auteur zich onder andere de vraag of de problemen met bepaalde groepen jongeren in het straatbeeld kunnen worden terug geleid tot de cultuur van hun voorouders in het Marokkaanse rifgebergte. De Jong realiseert zich dat dit soort culturele verklaringen razend populair zijn. Op straat heeft hij echter waargenomen dat groepsdruk en andere psychologische processen die gepaard gaan met groepsvorming, het ontstaan van delinquent gedrag bij jongeren beïnvloeden. Dat is dus een andere manier verklaren dan het wijzen naar een rechte lijn met het voorouderlijke leven in de Rif!
 

Die door de Jong beschreven nuancering is mij uit het hart gegrepen. Ook bij het onderzoek naar achtergronden van eer gerelateerd geweld zie ik regelmatig hoe de populariteit van culturele beelden door kan schieten naar gevaarlijke stereotyperingen. Als autochtone stellen elkaar naar het leven staan, dan spreken we van huiselijk geweld, maar zodra blijkt dat één van de betrokken ook maar één in het buitenland geboren grootouder heeft, kunnen sommigen niet de neiging onderdrukken om het etiket ‘eer gerelateerd geweld’ op de zaak te plakken. Dan kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van het zoeken naar culturele verklaringen. Een cultureel verklaringsmodel biedt niet zozeer feitelijke informatie, maar kan vooral helpen bij het inventariseren van verschillende motieven en daarmee scenario’s die een licht kunnen werpen op een gebeurtenis. Meer moeten we er echt niet van maken.

Toch heb ik al eens mensen met droge ogen horen beweren dat eergevoel vooral iets zou zijn van de allochtone medemens! Die uitspraak heeft Jannine van den Berg, directeur Opsporing en Informatie in Haaglanden, en mijzelf geïnspireerd tot het schrijven van een stuk, waarin wij uitleggen dat ook witte politievrouwen eergevoel hebben! We wilden hiermee niet alleen het idee tegenspreken dat eer uitsluitend bij allochtonen een rol zou spelen, maar ook benadrukken dat eergevoel meer behelst dan zaken als kuisheid en maagdelijkheid van vrouwen. Er is immers ook nog zo iets als beroepseer. Dat is bovendien een vorm van eer, die wij zelf als uitermate positief ervaren.

Onze bijdrage ‘Ook wij hebben eer!’ verschijnt in de bundel Dwarse Vrouwen. Dwarse Vrouwen is gemaakt door speciale combinaties van ervaren en prille onderzoeksters. Veertig vrouwen schoven hun onderzoeksrapporten even aan de kant en schreven voor dit boek brieven, essays, columns, een sprookje, beschouwingen, herinneringen, puzzeltochten, dialogen en triologen over emancipatiekwesties, vrouwen en een enkele man die hen bijzonder aan het hart gaan.
Dit boek wordt op 10 november aanstaande in Rotterdam gepresenteerd. Wie geïnteresseerd is in dit boek of graag bij de boekpresentatie aanwezig wil zijn, moet maar even een mailtje sturen: janine.janssen@haaglanden.politie.nl
 

1 reacties

goed artikel. Kijk uit naar het volgende.
Ik heb een klacht over deze reactiejanssen meyers op 27 oktober 2009 15:57 uur

Reageer op dit artikel