LEF! | Sprekers

Dé trainingsdag voor jouw persoonlijke ontwikkeling binnen de overheid

23 mei 2017, Metaal Kathedraal, Utrecht

Home | Programma | Sprekers | Informatie | Inschrijven

Keynote spreker - Bert Teeuwen
Programma: 10.45u - Lean voor de overheid - continue leren en verbeteren met LEF!

Bert Teeuwen is als organisatieadviseur en publicist expert op het gebied van continu leren en verbeteren. Hij helpt organisaties in de publieke sector om hun mensen te mobiliseren om elke dag hun producten en processen te verbeteren. Bert Teeuwen is auteur van het boek Lean voor de Overheid.

 

Bert Teeuwen

Keynote spreker - Ferdi Jansen
Programma: 13.00 - De veranderende rol van de ambtenaar

Ferdi is een ondernemer met een publiek hart. In 2011 nam hij afscheid als ambtenaar van de gemeente Rotterdam en werd een zelfstandig publiek professional. Hij was nauw betrokken bij de proeftuin Vernieuwende Arbeidsrelatie van BZK en richtte Publieke Ondernemers op met als doel om ambtenaren flexibel en ondernemend te maken. Momenteel ontwikkelt hij de Flexpackerz app voor digitale nomaden.

 

Ferdi Jansen

Keynote spreker - Lex Bruijn
Hoofdpodium: 15.15u - Ben jij de ambtenaar van de toekomst?

Na een carrière van ca. 20 jaar in het basisonderwijs die Lex afsloot als AD van een onderwijsstichting ben ik overgestapt naar het openbaar bestuur. Hij was korte tijd beleidsmedewerker en afdelingshoofd en ruim 6 jaar gemeentesecretaris. Tot juli dit jaar gaf hij gedurende 8 jaar trainingen namens de Bestuursacademie Nederland. Het accent hierbij lag op het trainen van beleidsadviseurs en gemeenteraden, alsmede het trainen en begeleiden van managementteams en colleges van B&W. Lex onderzocht het (dis-) functioneren van afdelingen bij gemeenten, de oorzaak van het moeizame verloop van ambtelijke fusies en hij adviseerde bij gemeentelijke herindelingen. Bij trainingen maakt hij o.a. gebruik van Profile Dynamics® waarin de drijfveren van personen aan de orde komt. Op dit moment doet Lex soortgelijke activiteiten voor OverheidXperts, waarvan hij tevens directeur is.

 

Lex Bruijn

Workshop spreker - Yvon van der Kroft
Stage 2: 09.30u - Adviseren kan je leren

Yvon van der Kroft is communicatietrainer en coach. Ze inspireert en begeleidt al vele jaren tal van professionals binnen de overheid. Hoe spreek je teamleden aan op eigen verantwoordelijkheid? Hoe kom je overtuigend over? Hoe ga je om met weerstand? Yvon helpt je om vaardigheden te ontwikkelen die je helpen om mensen mee te krijgen. Haar motto: ‘Beïnvloed een ander, begin bij jezelf.’ Yvon zet je aan het denken, maakt je bewust van je eigen gedrag en prikkelt je om je uitstraling in lijn te brengen met de boodschap die je uitdraagt. Haar cursisten zeggen ‘ontzettend veel’ te hebben aan Yvons training, ze noemen die ‘een echte aanrader’. Een mooi compliment!

 

Yvon van der Kroft

Yvon van der Kroft

Trainer: Britta Lassen
Stage 2: 10.45u - Anders doen? Begin met anders denken!

Drs. Britta Lassen geloofd in de kracht van creatief denken. Creativiteit is het proces om te komen tot iets nieuws. Creativiteit hebben we tegenwoordig allemaal nodig. Niet alleen om nieuwe ideeën te bedenken maar ook bij het ontwikkelen van nieuwe manieren van werken in teams en organisaties. Vanuit haar bureau Training with a Twist begeleidt Britta mensen en teams in verschillende branches bij het creëren van nieuwe oplossingen en innovatief samenwerken. De Twist staat voor een draai naar een andere richting, je vraagstuk vanuit een ander perspectief bekijken, het doorbreken van oude patronen. Gelijkheid, open houding en co-creatie zijn essentiële elementen in haar werkwijze. Door echte verbinding onderling ontstaat vertrouwen om nieuwe paden in te slaan.

 

britta-lassen

Britta LassenWorkshop spreker: Rob Jongenburger
Stage 2: 12.00u - Regisseren vraagt stuurmanskracht

Rob Jongenburger is senior manager Gebiedsontwikkeling. Een echte kwartiermaker: hij houdt ervan om complexe opgaven te analyseren, te vereenvoudigen en te regisseren. Binnen die opgaven weet het team wat het resultaat is en welke weg wordt afgelegd om hier te komen. Hij combineert zijn talent om opgaven te regisseren met zijn passie om mooie leiderschapstrainingen neer te zetten. Rob kiest voor de praktische aanpak, want daarmee kun je reuzenstappen maken. Hij laat je zien welke methodes je kunt gebruiken en hoe je de gezamenlijke kracht van je team kunnen benutten. Tijdens zijn trainingen werk je aan cases uit je eigen praktijk. Na afloop beschik je dus over nieuwe vaardigheden én heb je concreet, toepasbaar resultaat. Als NLP-trainer zorgt hij er voor dat er tijdens deze training een mooie interactie is met de medecursisten en er vooral verbinding ontstaat met jou zelf. Hij brengt je in jouw kracht!

 

Rob Jongenburger

Trainer: Esther Spliethof
Stage 2: 14.00u - Anders leren met High Impact Training (HIT)

Esther Spliethof. Zij heeft veel nationale en internationale ervaring opgebouwd in consultancy, veranderingsmanagement, training en conceptontwikkeling. Door haar universitaire studie ‘Cultuur, Organisatie en Management’ aan de UvA én een breed scala aan werkervaring is zij bijzonder geïnteresseerd in cultuurverschillen, veranderingsprocessen en alle vormen van communicatie. Daarnaast is zij ook beeldend kunstenaar, geeft ze lezingen en is ze presentator. Haar stijl is: direct, confronterend, motiverend, resultaatgericht, en ze heeft een helikopterview met oog voor detail. ‘Door een mind-set vanuit authenticiteit, interesse, durf, daadkracht en lef worden persoonlijke- en organisatievraagstukken een feest. Tevens is zij MDI-gecertificeerd.

 

Esther Spliethof

Esther Spliethof

Workshop spreker: Anja van der Horst
Stage 2: 15.15u - De organisatie van de toekomst - gemeente Hollands Kroon

De afgelopen 5 jaar heeft Anja zich als directeur bedrijfsvoering bij de gemeente Hollands Kroon met haar 2 collega-directeuren bezig gehouden met het ontwikkelen van onze (nieuwe) organisatie. Ontwikkelen in de zin van verandering van denken en handelen. Van inspanningsverplichting naar resultaatgericht werken. Ambtenaren als ondernemers: niet kijken naar wat niet kan, maar handelen vanuit mogelijkheden en kansen.

Een overheid is er niet om mensen dwars te zitten maar om dingen mogelijk te maken en inwoners te faciliteren. Dat vraagt een andere houding en een andere insteek. Geen risicomijdende pakken papier meer maar gewoon doen!

 

Anja van der Horst

Anja van der Horst

Workshop spreker: Chris Kuypers
Stage 2: 11.00u - Adviseren in het kader van de transformatie

Chris heeft als adviseur gewerkt bij diverse gemeenten. Daarna is hij een trainingsbureau gestart. In die tijd heeft hij voor veel gemeente interne trainingen adviseren opgezet. Daarna is Chris eventmanager geworden bij het LCGW, het netwerk voor het gemeentelijk sociale domein. Samen organiseren zij een tweedaags festival met als thema geluk. Het wordt een rondtrekkend festival dat enkele Gastgemeenten bezoekt. Hoe ziet het sociale domein er na de transformatie uit. Wat kunnen we bijdragen aan een gelukkigere samenleving voor iedereen.  Voor de LCGW academie ontwikkel en geeft Chis trainingen.

 

chris-kuypers

Chris Kuypers

 

Workshop spreker: Maarten Poorter
Stage 3: 09.45u - Onderhandelen voor ambtenaren (sociaal domein)

Maarten Poorter (1978) is als trainer en adviseur gespecialiseerd in politiek-bestuurlijke strategie en vaardigheden, met name op het terrein van onderhandelen, conflictbeheersing, organisatieontwikkeling en politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Maarten studeerde organisatiesociologie en politicologie (cum laude) aan de UvA en de New School University in New York. Maarten is werkzaam als trainer sinds 2003, voornamelijk in de publieke sector (VNG en diverse gemeenten, Rijkswaterstaat, Ministeries, GGD-GHOR, Universiteiten). Tussen 2005 en 2011 doceerde Maarten Onderhandelen en Conflictbeheersing aan de UvA en deed onderzoek naar ambtelijk-bestuurlijk onderhandelen binnen gemeentes voor het Amsterdams Centrum voor Conflictstudies. Maarten is momenteel Gemeenteraadslid in Amsterdam voor de PvdA. Poorter&Groen geeft meerdaagse trainingen op het terrein van politiek-bestuurlijke vaardigheden en strategie. We verzorgen onze trainingen zowel als maatwerktraining als op basis van open inschrijving.

 

maarten-poorter

Maarten Poorter

Workshop spreker: Gert Blaas
Stage 3: 15.00u - Sta in je eigen kracht

Gert Blaas is spreker, trainer en coach namens AndersDenkenAndersDoen en Imboorling. Het is zijn persoonlijke missie om mensen met meer plezier, passie en partnerschap te laten werken en samenwerken. Gert heeft ruim 10 jaar ervaring met het coachen van individuen en teams binnen gemeenten en bedrijfsleven en geeft trainingen welke gericht zijn op communicatie (‘waarom hebben we 2 oren en slechts 1 mond?’), enthousiast spreken voor groepen, beter samenwerken, drijfveren en persoonlijke effectiviteit (‘krijg weer grip op je werk’). Zijn stijl van trainen en coachen is direct, gedreven, doelgericht, verbindend en luchtig.

gert_blaas

Gert Blaas

 

Workshop spreker: Jeroen Groen
Stage 3: 14.15u - Onderhandelen voor ambtenaren (ruimtelijke domein)

Jasper Groen (1975) is als trainer en adviseur gespecialiseerd in politiek-bestuurlijke strategie en vaardigheden, met name op het terrein van onderhandelen en hanteren van conflicten. Jasper studeerde wijsbegeerte aan de UvA . Jasper is werkzaam als trainer sinds 2003, voornamelijk in de publieke sector (VNG en diverse gemeenten, Rijkswaterstaat, Ministeries, GGD-GHOR, Universiteiten). Jasper is momenteel Gemeenteraadslid in Amsterdam voor GroenLinks. Poorter&Groen geeft meerdaagse trainingen op het terrein van politiek-bestuurlijke vaardigheden en strategie. We verzorgen onze trainingen zowel als maatwerktraining als op basis van open inschrijving.

 

jasper-groen

Jasper Groen

 

Workshop spreker: Johan de Jager
Stage 4: 15.15u - Werken zonder hiërarchie, dat is pas LEF

Johan de Jager, gemeentesecretaris bij de gemeente Bodegraven- Reeuwijk, leidde jarenlang reorganisaties, fusies en veranderingsprocessen. Hij veranderde van koers en bevrijdt nu zichzelf en organisaties van het systeem- en structuurdenken. Al meer dan 100 jaar zijn organisaties op dezelfde manier ingericht. Nu de samenleving zo verandert, wordt het tijd dat organisaties zich aanpassen aan de samenleving en de medewerkers van de toekomst. Als reisleider voor blauwdruk vrijdenken neemt hij je mee hoe hij in de gemeente Bodegraven–Reeuwijk zonder hierarchie, afdelingen, functies en managers werkt. De nieuwe manier van organiseren biedt mensen de ruimte om hun eigen werk te organiseren, te doen waar je goed in bent, zonder betutteling en bureaucratie, om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de behoeften van de samenleving en het bestuur.

johan_de_jager

Johan de Jager