De politie onderweg naar toekomstbestendige opsporing en vervolging? (2020) Van Egmond, Swami-Persaud, Verwest, reeks Politiekunde nr. 105 (Politie & Wetenschap), uitgeverij Sdu, 145 pagina’s.
Er bestaat ook een ‘leuk’ virus: het Q-virus. Q-teams werken aan vernieuwende experimenten om zo bij te dragen aan een toekomstbestendige en meer wendbare opsporing. Verspreiding van het Q-virus was één van de doelstellingen van Q-teams. De DSP-groep onderzocht de teams en brengt verslag uit over de periode januari 2016 tot aan het voorjaar van 2019.
Het eerste Q-team werd opgericht in Eenheid Oost-Nederland. Inmiddels zijn er 7. Doelen en werkwijzen komen grotendeels overeen: een kernteam voert tot 8 experimenten per jaar uit. Andere collega’s worden periodiek eraan toegevoegd. Via hen worden ideeën en ervaringen in de staande organisatie gebracht. Zo vindt besmetting met het Q-virus plaats. Onderliggende gedachte is dat cultuurverandering wordt bereikt via innovatie.
Er zijn drie vormen van besmetting. In de eerste vorm gaat het om collega’s die zelf actief zijn in het aanleveren van een idee of in meewerken in een team. In de tweede vorm gaat het om het volgen van een training. Collega’s raken daarna positief besmet: zij passen het geleerde toe in de werksituatie. De derde soort Q-besmetting is passief: collega’s worden geïnformeerd. De kans op activering is dan kleiner. Het rapport geeft een overzicht van de resultaten. Er zijn concrete producten opgeleverd zoals de coldcase kalender.
Cultuurverandering is niet tot stand gekomen. In een nieuwe strategie, die gedurende de looptijd van het onderzoek dominanter werd, is de doelstelling omgedraaid: innovatie als doel waardoor cultuurverandering vanzelf ontstaat. Overvloed aan werkzaamheden belemmeren reflectie en innovatie van het politiewerk. Een bekend probleem: optimalisatie van huidige taken en productieprocessen (exploitatie) en tegelijkertijd verkennen van de toekomst (exploratie) blijken moeilijk te combineren.
Het Q-virus verspreidt zich maar de randvoorwaarden zijn onvoldoende aanwezig voor de uitbraak van een (positieve) pandemie. Het rapport is gratis te downloaden als pdf of als e-book van de website www.politieenwetenschap.nl
Claudia Verhagen is beleidsadviseur bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.
Geef een reactie