Bezocht | Coldcases hackaton

0

Zo’n 70 cyber- en OSINT specialisten van politie, OM, Defensie, KPN, Bellingcat, FIOD en TNO kwamen op 27 augustus op uitnodiging van BlueM (innovatieve beweging binnen de politie) naar het Marine-etablissement Kattenburg voor een hackaton over coldcases.
Opsporingsteams uit zeven eenheden droegen veertien zaken aan; waaronder vermissingen, moordzaken en gesignaleerden. Er was zelfs een zaak met een moord zonder lijk. In zes gemixte teams gingen de deelnemers, na een korte briefing door het opsporingsteam, met het onderzoek aan de slag. Voor alle zaken was de betrokken OvJ om toestemming gevraagd.
En heeft het iets opgeleverd? In vrijwel alle zaken werden nieuwe aanwijzingen gevonden waarop kan worden door gerechercheerd. Nieuwe telecom-gegevens, mailaccounts en Facebookpagina’s werden ontdekt. Foto’s en locatie- en reisgegevens bleken te achterhalen, scenario’s konden worden uitgesloten.
De Eenheid Zeeland-West Brabant bracht een actuele zaak in van een vrouw die deze zomer dood is aangetroff en bij de Belgisch-Nederlandse grens en nog niet is geïdentificeerd. De zoektocht heeft nog niet geleid tot identificatie, maar uit Strava is een potentiële getuige naar voren gekomen die gehoord gaat worden. Veel winst van deze dag zat ook in het delen van tools en trucs. Een unieke bijeenkomst en een mooi voorbeeld van publiek-private opsporing.

Arnoud de Bruin is aanjager aanpak cyber (enabled) crime

Meer lezen? Bekijk ook het verslag op de site van BlueM http://bit.ly/2kjkoAi

Reageer