Van een buitgerichte aanpak naar de aanpak van criminele geldstromen
Foto: Unsplash.
De financiële aanpak van georganiseerde criminaliteit kan tot op heden hoofdzakelijk gekenschetst worden als buitgericht. Het toegenomen aantal strafrechtelijke witwaszaken en de aandacht voor het afpakken van crimineel vermogen zijn tekenend voor deze tendens. Deze aanpak heeft een belangrijk nadeel: het situeert zich namelijk per definitie aan de achterkant van het criminele proces en dat zorgt ervoor dat men in de aanpak van deze vormen van criminaliteit letterlijk achter de feiten aan blijft lopen. In dit artikel introduceren Thom Snaphaan, Manon Kostense, Richard Oranje & Teun van Ruitenburg een analytische methode die rechtdoet aan de brede financiële aspecten van winstgedreven criminaliteit.
Het artikel is HIER te downloaden
Gert Wibbelink zegt
Ik zou erg graag zien dat een offensievere wijze van ‘Toezicht & Handhaving’ beter verbonden wordt aan het proces opsporen. Toezicht zit in tegenstelling tot het proces opsporen aan de voorkant; daar waar de opsporing het sluitstuk is. Het zou ons helpen in het eerder onderkennen van de criminele geldstromen en het bestrijden daarvan.
Auteur zegt
Beste Gert, dank voor je zinvolle reactie. Dat klopt inderdaad, alleen wordt het label ‘crimineel’ van ‘criminele geldstromen’ pas aan de achterkant vastgesteld. Kennisuitwisseling is daarom van wezenlijk belang, en dat hoeft niet per se gelijk te staan aan data-uitwisseling. In het boek wordt beargumenteerd dat financial crime scripting een modus zou kunnen zijn om deze kennisuitwisseling te faciliteren. Ook al gaat dit artikel op de Website voor de Politie over het strafrechtelijk afpakken, financial crime scripting laat zich zeker niet beperken tot de toepassing ervan binnen de (strafrechtelijke) opsporing.
Reiner Brink zegt
Ik zou graag zien dat bij de opsporing (en vervolging) als rekening gehouden wordt met conservatoir beslagleggen ivm tenuitvoerlegging van de straffen en maatregelen ….