Gerben van der Meer bracht voor zijn studie Master of Public Administration de effecten in kaart van de legalisering van de teelt en het gebruik van cannabis. Wat kunnen we hier in Nederland van leren?
Eind 2019 ging ik met optimistische verwachtingen naar Colorado, in de hoop dat wij in Nederland veel zouden kunnen leren van deze legalisering. Dat is ook wel zo, maar anders dan ik verwacht had. Kijkend naar de opbrengsten en de effecten van de legalisering van cannabis in Colorado, kan ik niet anders concluderen dat er nog veel nadelen aan kleven. Zozeer zelfs, dat de voordelen naar mijn mening niet op wegen tegen de nadelen.
Criminaliteit
De drugscriminaliteit is door de legalisering in Colorado juist gestegen. De zwarte markt en vooral de illegale kweek van marihuana blijven ook na legalisering aantrekkelijk en zijn zelfs sterk toegenomen. Een belangrijke oorzaak is de hoge belasting op de legale kweek waardoor de illegale markt goedkoper blijft. Daarnaast wordt er onder de paraplu van legalisering veel cannabis gekweekt voor de illegale export naar staten/landen, waar nog geen sprake is van legalisering.
Legaal kweken via de voordeur en illegaal verhandelen via de achterdeur voor export is het omgekeerde van de situatie in Nederland. Daarnaast zorgt de mogelijkheid tot thuiskweken voor veel illegale kwekerijen en die zijn moeilijk te controleren. Omdat de bedrijven uit de cannabisindustrie geen bankaccount kunnen openen bij de federale banken is er veel cash geld aanwezig en vinden er veel diefstallen en inbraken plaats.
Overheidsinkomsten
Economisch levert de legalisering van de wietteelt de staat, en de county’s veel inkomstenbelasting op. Dat komt vooral door de extra belastingen en accijns. Legalisering zorgt ook voor extra werkgelegenheid in de cannabisindustrie. Ook het toerisme in de stad is door legalisering toegenomen. Een deel van deze opbrengsten wordt belegt in fondsen voor scholing en educatie over het gebruik van marihuana.
Inwoners geven aan geen volledig zicht te hebben op wat er met het binnen gekomen belastinggeld gebeurt. Er zijn echter ook extra sociale kosten door legalisering. Vooral bij de law enforcement maar ook bij ziekenhuizen. Duidelijk is dat het legale deel de kosten van de overheid ruimschoots dekt, maar dat het illegale deel de kosten verhoogt.
Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid is door de legalisering sterk afgenomen. Het rijden onder invloed van drugs (DUID) is stevig toegenomen. Ook steeg het aantal verkeersdoden door drugsgebruik. Er bestaat geen simpele test voor de politie om het rijden onder invloed van drugs vast te stellen. Zij is aangewezen op een bloedtest of een paar testen gericht op fysieke en psychische stoornissen. Een limiet aan een drug in het bloed is lastig vast te stellen omdat een drug per persoon verschillend kan metaboliseren. Uit 60% van de bloedtesten na ongevallen blijkt dat bestuurders onder invloed zijn van een combinatie van stoffen (alcohol, drugs of medicijnen).
Sociaal
Het aantal daklozen is door de keuze voor een drugsgedreven leefstijl sterk gestegen. Daklozen zorgen voor criminaliteit om aan geld te komen en zorgen voor overlast in de steden. Dit heeft invloed op de openbare orde en het veiligheidsgevoel. Veel sociale inspanningen hebben niet geleid tot een afname van het aantal daklozen.
Toerisme
Er is sprake van drugstoerisme. Aangrenzende staten zijn niet blij met de legalisering in Colorado. Dit wordt door de FBI en DEA niet als grootste probleem gezien. De lokale politie houdt (soms in combinatie met de DEA) gerichte controles.
Volksgezondheid
Ook de invloed op de volksgezondheid is niet ondubbelzinnig. Na legalisering was er een enorme stijging van aan cannabis gerelateerde bezoeken bij de eerste hulp en het aantal ziekenhuisopnames. Bij de illegale kweek wordt veel gebruik gemaakt van chemische middelen. Marihuana is al lang niet meer de organische plant van de jaren zestig; het thc-gehalte in planten is toegenomen en het thc-gehalte in eetbare varianten (ook legaal) kan kunstmatig nog weer verder verhoogd worden Er is een grote zorg over de toename van het gebruik van marihuana onder jongeren, vooral over de ontwikkeling van de hersenen bij gebruik onder de leeftijd van 28 jaar.
Het verblijf in de Verenigde Staten vond plaats in het kader van mijn MPA-opleiding aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Onderdeel van het buitenland verblijf was het ontdekken van structuur in besluitvormings-processen, maar ook om te kijken naar de afhankelijkheden tussen de overheid en private partijen, maar ook tussen de verschillende overheden zelf. Voor deze studie heb ik openbare rapporten en artikelen geraadpleegd en gesproken met een twintigtal overheidsfunctionarissen in Washington DC en Colorado, vooral afkomstig uit Law Enforcement organisaties, maar ook van de staat, de county’s en private instellingen.
Geef een reactie