Column | De meerwaarde van een Europees netwerk voor technologie (ENLETS)

0

Je leest het vaak in de krant: ‘Verdachte in Spanje opgepakt voor een delict dat in Nederland is gepleegd’, of: ‘Partij cocaïne onderschept vanuit Zuid-Amerika’ en je weet direct dat er sprake was van internationale samenwerking. Maar er zijn meer vormen van samenwerking tussen de (Europese) politiediensten. Ook daar moet je een relatie opbouwen en je credits verdienen als partner om een meer duurzame samenwerking op te bouwen.

Het Europese netwerk ENLETS is een netwerk dat de politie al jaren leidt en dat zich richt op technologie voor politiediensten voor onder meer de opsporing, terreurbestrijding, informatiehuishouding, dark web en open source. Een interessante wereld waar beleid en operationele samenwerking vaak verschillende werelden zijn. Deze raken elkaar al wel vaak, maar dat hoeft niet altijd hetzelfde doel te hebben.
Maar eerst iets over ENLETS, dat staat voor het European Network of Law Enforcement Technology Services en dat inmiddels in de EU een naam heeft verworven, maar wellicht nog niet in alle uithoeken van de Nederlandse politie (of andere landen) bekend is. Dat is dus gelijk een van de uitdagingen: hoe koppel je de nationale belangen aan de gemeenschappelijke interesses? En hoe zorg je dat deze dus op de agenda en in het zicht komt van bijvoorbeeld een portefeuillehouder of eenheid. Je moet duidelijk kunnen maken dat het ook nut heeft om met Europese collega’s ervaringen te delen, want een buitenlandse reis wordt in onze cultuur al snel gezien als een korte vakantie, zeker nu de nationale politie zeer intern gericht is.

Een buitenlandse reis wordt in de politiecultuur al snel gezien als een korte vakantie

Het antwoord is dat ENLETS zich richt op de praktijk om best practices te delen, maar ook het aangaan van co-creatie en het stimuleren van research. Met de 29 landen in ons netwerk en onze even zoveel nationale contactpunten bepalen we gezamenlijk onze interessegebieden, soms op ANPR toepassingen, maar ook bijvoorbeeld op het meldkamerdomein waar technologie verschrikkelijk belangrijk is. Een andere interesse is automotive. Als politie willen we graag weten welke data in het voertuig leiden tot de oorzaak van de aanrijding. Maar hoe doe je dat dan en mag dat ook (wetgeving)? Andere vragen die we onderzoeken: wie doet dat dan (opleiding en profi el dat nodig is), hoe (welke tools hebben we nodig en werken die) en wat voor een bewijs last verkrijg je dan (standaardisatie/ transparant digitaal forensisch werken)?
Het is mooi om te zien dat alle politiemensen in de EU dezelfde behoeften hebben. Sommige landen zijn heel ver in een toepassing, terwijl deze voor anderen nog onbekend terrein is. De in een paar gemeenschappelijke deler maakt ENLETS sterk en zeer actief. Niets voor niets krijgen we al jaren een directe subsidie uit de EU, ons werk wordt sterk gesteund en herkend.
Waar de
Nederlandse politie staat in ENLETS? Sinds 2012 leiden we het netwerk en samen met een tien landen in het managementteam hebben we het netwerk gebracht waar het nu staat. Veel activiteiten, veel spin offs, zoals het grote i-lead project en veel invloed. Europees politie researchproject i-Lead wordt geleid door onze politie en werkt de komende vijf jaar met industrie en wetenschap aan de technologische oplossing voor onze dagelijkse problemen. Maar ondanks dit leiderschap hebben we ook nog veel te leren van de landen om ons heen. Landen waar al jaren een nationale politie is, waar meer eenduidigheid en strategie op internationaal operationeel samenwerken is, die internationaal samenwerken op dit gebied goed hebben ingebed en met veel energie de samenwerking op de toepassingen van technologie stimuleren. Voor ons dus van belang om samen met andere landen structureel samen te werken op de nieuwe technologieën die komen zoals 5G, artifi cial intelligence, augmented reality en de technologie die we nu gebruiken.

ENLETS zal daarom in de komende jaren de brug naar de EU-collega’s blijven op het gebied van de toepassingen van de operationele technologie die politiediensten gebruiken tussen Nicosia en Rovaniemi.

Reageer