Stopstrategie voor organisaties, Marije van den Berg, uitgeverij Thema, 180 pagina’s, ISBN 978 94 627 2249 1.
Je kunt een boekenkast vullen met boeken over hoe je programma’s, plannen van aanpak, projectstrategieën en implementatietrajecten opstelt en uitvoert. Allemaal gericht op hoe je iets nieuws moet beginnen en doorvoeren. Het aangaan van iets nieuws is leuk en soms knap. Maar (op tijd) ergens mee ophouden als team of organisatie is minstens zo moeilijk. Marije van den Berg onthult waarom het belangrijk is om op een goede manier te stoppen en hoe je dat doet.
Stoppen is een verwaarloosd thema. Het is het minst uitgewerkte aspect en het minst zorgvuldig uitgevoerde onderdeel van veranderen. Vaak merk je wel dat stoppen beter is: er zijn stoptekens. Maar het is verleidelijk om die de stoptekens te negeren. Zeggen dat je ergens mee wilt stoppen is een taboe. Het wordt vaak gezien als opgeven of falen, of iets wat energie kost en niets oplevert. Stoppen leidt tot ongemak want het is volgens de auteur “morrelen aan de gevestigde orde”.
Het negeren van stoptekens leidt tot als maar doorgaan (dus “Niet stoppen”), Half stoppen, Stoppen met de botte bijl of Wachten tot iets vanzelf stopt. Van den Berg onderscheidt en beschrijft maar liefst 12 krachten die maken dat mensen liever niet stoppen, ook al heeft het grote nadelen zoals het weglopen van energie, het stapelen van ambities of het over-vollopen van agenda’s.
Het is goed om bewust met dingen te stoppen maar goed stoppen is geen eenmalige actie. Het is een proces. Van den Berg introduceert een stopstrategie van 5 stappen: Afremmen, Achterom kijken, Afscheid nemen, Afleren en Afronden. Zowel zaken op het gebied van Relatie, Inhoud, als Proces (R.I.P) kunnen soms beter worden gestopt. Bewust stoppen vraagt gezamenlijke actie en Van den Berg geeft handvatten hoe dat effectief vorm te geven, bijvoorbeeld “feestelijk begraven”. STOP is een boek met een heldere boodschap, doorspekt met herkenbare en grappige anekdotes. Als je eenmaal aan het boek begint, kun je niet stoppen met lezen. Maar niet alles hoeft gestopt te worden.
Claudia E.J. Verhagen is strategisch beleidsadviseur bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.
Geef een reactie